Leermiddelen
Zakelijk

Digibord

De laatste tijd gaan digiborden als warme bollen over de toonbank. Vele scholen gaan ertoe over om digiborden aan te schaffen. Maar is de aankoop van een digibord wel een goeie? En waarom? Dit zullen wij in deze blog met je bespreken.

Leermiddelen

Digitaal bord- digibord

Een digibord is simpelweg een digitaal schoolbord dat dus elektronisch functioneert. Niet met een pijpje krijt of stift, maar met je vingers wordt de juffrouw in staat gesteld om de leerstof weer te geven. Soms wordt er wel eens een speciale pen voor gebruikt. Omdat dit systeem digitaal is, kan er ook een laptop op worden aangesloten en kunnen projecties met een beamer worden gemaakt. Ook zijn er voor deze modern leermiddelen speciale applicaties beschikbaar.

Alhoewel vele leerkrachten nog niet klaar zijn voor deze nieuwe ontwikkeling, is het digibord vooral voor weer anderen een niet meer weg te denken gemak. Denk daarbij aan de expressie vakgebieden zoals theater en muziek. De leerkracht heeft nu heel makkelijk de mogelijkheid om de noten weer te geven maar ook om verschillende stukken ten gehore te brengen doormiddel van het afspelen van bijvoorbeeld video’s.

Leermiddelen

Maar zoals alles zijn voor- en nadelen heeft, heeft ook het digibord die. Zo kunnen als voordelen genoemd worden dat zowel bij de leerkracht als leerling het vermogen op het gebied van ICT wordt opgekrikt. Verder kun je er zo creatief mee omgaan als je maar wilt en hiermee de mogelijkheden op het gebied van visualisatie vergroten. De leerkracht kan zich meer richten op de leerling omdat de voorbereiding wordt ingekort en er ook minder geschreven of getekent hoeft te worden; deze kan nu thuis en vele tekeningen, rasters etc. zijn reeds geprogrammeerd. Ook kan de reeds behandelde leerstof simpel worden teruggehaald. Aan de andere kant kan worden gezegd dat niet een ieder thuis wat extra wil werken aan voorbereiding. Ook is de kostprijs van digiborden vooralsnog zeer hoog.