Onderdeel van een machine
Auto onderdelen

Hoe je sprockets misschien ook wel kent

Sprockets zijn een essentieel onderdeel van veel machines. Toch zul je ze wanneer je niet in de bouw of industrie werkt niet meteen herkennen onder deze naam. Sprockets worden namelijk ook wel kettingwiel genoemd. Dat is voor de leek een meer bekende term maar in essentie is het ongeveer hetzelfde. Wat is een sprocket eigenlijk, en waarvoor dienen ze?

Wat een sprocket is

Een sprocket ofwel een kettingwiel is een getand onderdeel van een machine of andere grote constructie. Er loopt een ketting over het wiel heen. Op die manier brengt de sprocket beweging of een koppel over naar een tweede wiel. De sprocket is ontzettend belangrijk voor de werking van een machine. Sprocket is de Engelse term voor zo’n wiel en wordt steeds meer in ons land gebruikt om dit onderdeel aan te duiden. Met name in de sectoren waarin ze veel voorkomen, kun je deze term wel verwachten. Daarbuiten staan ze echter nog  altijd met name bekend als een kettingwiel.

De werking

Een sprocket werkt natuurlijk samen met een heleboel andere onderdelen in een machine. Het werkt vaak ook samen met een tandwiel, maar is zeer zeker niet hetzelfde. Vaak wordt de term tandwiel gebruikt waar men kettingwiel bedoelt. Bij een tandwiel grijpen de tandwielen direct in elkaar en is er geen ketting aanwezig voor vermogens- of krachtoverdracht. Een groot verschil tussen een tand- en kettingwielen overbrenging is het omkeren van draairichting bij tandwielen. Bij kettingwielen gebeurt dat namelijk niet. 

Waar vind je sprockets

Het gekke is dat we met name van sprockets spreken in de industrie. Grote machines op een bouwterrein bevatten sprockets welke soms aan vervanging toe zijn. Daar komt dan specialistische hulp bij kijken. Sprockets zijn echter ook veel gebruikt in allerlei andere toepassingen. Wist je bijvoorbeeld dat je ze veelal ziet in fietsen en motorfietsen? 

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *